
Bornholms Børnealliance
– en lokal alliance af aktører, der sammen gør en forskel for små bornholmere og deres familier
”I lavede sådan et gymnastikprojekt for de små og forældrene her i børnehuset, kan I ikke lave endnu mere af det? Det var fantastisk for os som familie at blive hjulpet ind i foreningslivet!”
I De små børns Bornholm ønsker vi at understøtte, at alle børn og familier får en oplevelse af at indgå i meningsfulde fællesskaber. Med etableringen af Bornholms Børnealliance har programmet samlet lokale foreninger, nationale og lokale organisationer, kulturinstitutioner, uddannelser m.fl. i et levende netværk, der skaber fælles engagement og finder fælles veje til at styrke og forbinde gode kræfter og aktiviteter. Alt sammen til gavn for øens små børn og deres familier. Bornholms Børnealliance mødes flere gange om året, for at tænke, drømme og handle sammen på tværs.
Indtil videre er der etableret flere end 20 tværgående samarbejder med og mellem civilsamfundets aktører – og vi tæller stadig. Stærke indsatser har set dagens lys, som fx ”Forspring ind i foreningslivet” hvor kommunale børnehuse og DGI samarbejder, ”Vi giver læselysten videre” med frivillige fra Ældresagen Bornholm, der læser højt på biblioteket og Småbørnsklubberne fra Red Barnet, som et af de nyeste deltagere i Bornholms Børnealliance. I 2022 modtog ti lokale aktører puljemidler fra De små børns Bornholm, og deres tilbud, der spænder fra lokale legestuer til småbørnsgymnastik og fællesspisninger, har været fyldt godt op og givet liv til vores alliance.
Med Bornholms Børnealliance tager vi udgangspunkt i, at børns trivsel er noget alle kan bidrage til. Vi skaber en bevægelse, hvor mange flere kan være med til at løfte Bornholm til et samfund, hvor vi er sammen om en god start på livet. Vi opfordrer lige fra fodboldklubben, den store virksomhed og borgerforeningen over det sociale tilbud, hallen og spisefællesskabet til at bidrage med frivillighed, aktiviteter, viden og opbakning.
Hvis I vil vide mere om Bornholms Børnealliance eller gerne vil melde jer ind i fællesskabet, så tag endelig fat i os i De små børns Bornholm på dsbb@brk.dk – vi glæder os altid til at høre fra jer!
“Jeg tror på værdien af, at vi samles om denne her dagsorden - alle os, der kan. De lokale fællesskaber og det brede civilsamfund er enormt vigtige, for at skabe de varige løft vi ønsker på børneområdet. Bornholms Børnealliance skal være lydhør og udvikle sig, og der skal være gensidig respekt om de kræfter, vi hver især lægger. Der skal både være plads til de små initiativer og de store organisationer. Det, oplever jeg, er helt grundlæggende, når vi mødes om vores manifest, og det vil jeg gerne bidrage til som politiker.”
Morten Riis, forperson i Bornholms Børnealliance, viceborgmester og udvalgsforperson for Børne- og Skoleudvalget

Manifest
I 2021 formulerede og underskrev alliancens daværende deltagere et manifest for Bornholms Børnealliance. Forud for det færdigt formulerede manifest var en workshop, hvor alle med noget på hjerte bogstavelig talt ”skrev på dugen”. Materialet blev samlet, kvalificeret og spidsformuleret i det manifest vi har i dag. Manifestet er både retningsgivende for alliancens arbejde indadtil, og inspirerer samtidig nysgerrige udefra. Når alliancen mødes, er manifestet med og de forskellige intentioner danner afsæt for temaer, drøftelser og handlemuligheder.
Manifest for Bornholms Børnealliance
Alle småbørnsfamilier skal have mulighed for at være en del af lokale fællesskaber! Derfor vil vi sammen slå ring om vores mindste medborgere og deres familier og give en hjælpende hånd i de tidlige år.
Som medlemmer af Bornholms Børnealliance arbejder vi for at:
Gøre barnets første 1000 dage – og 100 dage før fødslen til et fælles ansvar
Forbinde de gode kræfter og søge samarbejdet med hinanden på tværs af civil- og lokalsamfundets foreninger, organisationer og initiativer.
Styrke samarbejdet med de kommunale aktører – og stille krav til hinanden!
Være modige og afprøve nye lokale veje til løsninger af sociale problemer
Lytte grundigt og søge dialogen – også når det er svært
Styrke åbenhed, tolerance og rummelighed i brede, lokale fællesskaber
Fastholde værdien af den personlige relation – og tage naboen med!
Et kig ind i Bornholms Børnealliance
Møder i Bornholms Børnealliance afholdes ofte i medlemmernes lokaler. Alliancen har, siden det første digitale møde i 2020 under coronanedlukningen, mødtes i DGI-Hallen i Rønne, i Det levende køkken i Østermarie, på Natur Bornholm i Åkirkeby, i Cirkusbygningen i Sandvig og flere andre steder. Billederne herover er fra kultur- og eventfællesskabet Kjøllergaard, hvor Bornholms Børnealliance satte hinanden stævne i september 2023. Deltagerne mødes som her om oplæg, workshops og faciliteret dialog – og altid med lidt godt at spise og drikke til.
Børnealliancens medlemmer
-
Natur, formidling og oplevelser.
Oplevelsescenter med den bornholmske natur i fokus. Vi har mange tilbud med stort fokus på børn og unge. Vi har i 2023 haft mere end 8000 bornholmske skolebørn til én eller anden form for undervisning – hvilket svarer til at alle bornholmske børn har været på besøg minimum 2 gange.
Vi er en selvejende institution, der holder til i en kommunalt ejet bygning.
Vi vil gerne sparre med alliancemedlemmer i forhold til at udvikle tilbud til de helt små børn – vække deres interesse for – sanse – og andet, der kan give kendskab til naturen.
-
Rådgivningstilbud Kvisten, et anonymt tilbud til Kvinder og børn, der har været udsat for eller oplevet vold i en nær relation. Kvisten er skabt af projektmidler fra Trygfonden – et tilbud under KvindeKrisecenter Bornholm.
Børnegruppen er for børn, der har været vidne til eller udsat for vold, samt for børn der kommer/har været på krisecenter. Da deres hverdag er ofte præget af uforudsigelighed, usikkerhed og en ubevidst, men nødvendig årvågenhed - både for barnet selv, deres søskende og deres forældre. Derudover, er der mange ambivalente følelser i spil for barnet (som eksempelvis; Kærlighed, Had, Glæde, Vrede, Sorg, Frygt, Svigt, Skam, Foragt, Omsorg, etc..) Fælles for alle børn er, at deres nervesystem er ekstrem påvirket af de svære oplevelser, de har fået ved at have været udsat for vold eller at have oplevet vold i en nær relation.
Alliancen er betydningsfuld i en gensidig vidensdeling og øget indsigt i/kendskab til de muligheder, der er for børn på Bornholm, samt i arbejdet på at sprede budskabet om vores børnegruppe via relevante samarbejdspartnere indenfor samme målgruppe.
-
Et samarbejde mellem Blå Kors og Nexø Kirke. (Familienetværket Nexø - fællesskab for familier | Blå Kors) eller find os på Facebook: Familienetværk Nexø
Et tilbud til trængte familier om fællesskab, netværk og pusterum. Vi mødes tirsdage i ulige uger i tidsrummet kl. 16.45-19.00 i ”Kirkeskolen”, Købmagergade 24 i Nexø. Hver gang arrangeres der enten fælles aktiviteter for alle, eller aktiviteter for børnene og der er efterfølgende fællesspisning. Der er tilbud om refleksionsord i kirken, for dem, der har lyst til det.
Aktuelt kommer der 20-25 børn og voksne. Flere af dem er udlændinge, fra fx Ukraine, men der er også danske familier blandt deltagerne.
I Familienetværket vil vi gerne være et midlertidigt tilbud – dvs. et sted, hvor man danner relationer og finder mod til at engagere sig videre i samfundet (Men man kan komme så længe, man har lyst) – det være at begynde i sportsforeninger, benytte bibliotek og meget andet – vi vil derfor gerne være et mødested mellem vores deltagere og tilbuddene i samfundet omkring os.
Vi søger samarbejdspartnere, der har tilbud, som kunne være interessante og udviklende for vores deltagere. Der er mulighed for at disse samarbejdspartnere kan komme og afvikle en aktivitet som ”smagsprøve” på hvad man kan få hos dem. Der er måske også mulighed for at familienetværket kan komme på besøg hos samarbejdspartneren.
Vi søger også samarbejdspartnere, der vil støtte arbejdet – fx sponsorere remedier til aktiviteterne, eller penge til udflugt for hele gruppen o. lign.
Og endelig vil vi gerne styrke fagligheden omkring de sårbare familier – kan vi gå sammen om at kompetenceudvikle vores frivillige? Det vil vi meget gerne være med til
-
Bornholms Kulturskole er en del af BRK og er organisatorisk placeret under Center for Miljø, Plan og Kultur.
Kulturskolens udbyder fritidsundervisning for børn og unge i kreative fag som musik, billedkunst og drama. Vi har pt. cirka 450 elever, hvoraf de fleste af dem befinder sig i aldersgruppen 6-18 år.
Vi ser et stort (uudnyttet) potentiale i at få bragt kunsten og kreativiteten i spil i nye sammenhænge på Bornholm. De gavnlige effekter af kreative aktiviteter er utallige og veldokumenterede indenfor både sundhed og trivsel: Kreative aktiviteter mindsker stress, udvikler koncentrationsevne og samhørighed, skaber meningsfulde fællesskaber og hjælper til at udvikle børns motorik, deres sprogforståelse og sansning af verden.
Bornholms Kulturskole ønsker ikke ”kun” at være et sted, hvor man sender sit barn til musikundervisning. Vi vil gerne ses som et kunstpædagogisk ressourcecenter for hele øen. Rejsen er kun lige begyndt.
-
Bornholms Museum, Kulturhistorisk museum med fire afdelinger
Vores udstillinger dækker en bred variation af emner fra Bornholms historie fra stenalderen til Kold Krig herunder legetøj m. mulighed for at lege og skolestue. Vores landbrugsmuseum Melstedgård har dyr, leg og mulighed for bål mm.
Vi har gratis adgang for børnehaver (inkl. Vuggestuer), skoler og SFO til vores respektive afdelinger. Efter aftale kan man få en times gratis rundtur/undervisning - både udenfor og i åbningstiden.
Vi er med i alliancen for at støtte op om børn og unge på Bornholm, som er en vigtig målgruppe. Desuden hjælper alliancen med at hente viden om om/i målgruppen og mulighed for partnerskaber. Vi er en lille ø, at vi skal samarbejde så meget som muligt i forhold til menneskelige, faglige og økonomiske ressourcer.
-
Vi er et Videnspædagogisk aktivitetscenter, der formidler middelalder til børn og voksne gennem oplevelser for alle sanser. Levendegørelse og aktiv involvering er vores vigtigste greb.
Vi har berøringsflade med børn i alle aldre. Vi er gratis at besøge for alle bornholmske institutioner – det er kun, hvis man ønsker guide/formidler, at man skal betale.
Vi har
Pædagogiske greb og erfaringer til at lege viden om svære begreber ind.
Kompetencer i at lave unikke, mindeværdige oplevelser for grupper af børn og unge, også grupper med særlige behov.
Fede naturrige rammer i Østerlars – oplevelser uden skærm – båltid, naturforståelse, sang, håndarbejde, dyr og fællesskab.
Adgang til særlige besøg i Østerlars Rundkirke og levendegørelse af Hammershus som kulturikoner.
-
Vi er paraply på Bornholm for frivillige foreninger, organisationer og enkeltpersoner, som arbejder med frivillighed, og vi tilbyder bl.a. relevante kurser og sparring for vores medlemmer.
Og det er gratis at være medlem af FFB.
Vi er altid på udkig efter nye medlemmer, som vi måske kan hjælpe.
-
Værftet – Nexø skatecenter, legeland og café
Vi tilbyder klubber for børn i alderen 0 år til 9. klasse.
Vi arbejder for at skabe et fællesskabshus hvor børn, unge og familier kan mødes til leg og fællesskab.
Vores målgruppe er børn og unge.
Vi synes det er godt at vi kan samarbejde på tværs af vores lille ø, og skabe de bedst mulige betingelser for vores børn og unge. Vi tror at fællesskaber er vigtige for alle mennesker.
Værftet drives i høj grad af frivillige, og vi har måske allermest brug for ressourcer i vores klubber, da der kommer rigtig mange børn, som faktisk i høj grad, bare gerne vil have nole voksne at snakke med. Også børn der har ondt i livet. Det har jeg ikke noget konkret forslag til, hvordan kan se ud i alliancen.
Men vi har startet et fedt samarbejde med sundhedsplejen om at være til rådighed til tumle torsdag. Det synes jeg er et fedt eksempel på, hvad alliancen kan.
-
God start på livet, Røde Kors Bornholm
Mail: bornholm.godstartpaalivet@rodekors.dk
Tlf.: 91 93 43 14
Se mere om indsatsens her: God start på livet | Røde Kors og Røde Kors Bornholm
God start på livet tilbyder gravide og nybagte småbørnsforældre med behov for støtte til at få en god start på det nye familieliv. Indsatsens kerneaktivitet er 1:1 støtte fra en frivillig forældrestøtte, der mødes med familien ca. en gang om ugen i et forløb på et halvt år. Sammen kan familien og den frivillige snakke og sparre og hjælpes ad med alt fra praktiske dagligdags-udfordringer, hverdagssparring omkring forældrerollen samt hjælp til at opsøge netværk, babyaktiviteter eller andre tilbud i lokalområdet.
Indsatsen har til formål at skabe trygge rammer for familien, og give barnet en omsorgsfuld og stimulerende start på livet.
God start på livet, Røde Kors, er med i Børnealliancen fordi vi ønsker at slå ring om de små børn på Bornholm. Netværket gør os stærkere, og vi håber, at jo beder vi hinanden, jo bedre kan det komme familierne til gode fordi rækker ud og kan informere om hinandens tilbud til målgruppen.
-
Pædagoguddannelsen Bornholm under Københavns Professionshøjskole
Pædagog - Københavns Professionshøjskole
Kontakt: Studieleder Janne Jørgensen: jajo@kp.dk
Vi samarbejder med De små børns Bornholm bl.a. via forskellige projekter, som de studerende er involverede i, i deres praktikker. Vi samarbejder desuden med biblioteket om Sprogfitness og øens skoler om forårsfestival, hvor vores studerende skal stå for forskellige poster.
Alliancen giver hos mulighed for at skabe samarbejde på tværs af uddannelse og lokalsamfund ved at involvere vores studerende og undervisere.
-
DBU Bornholm er en fodbold organisation, hvis formål er at fremme fodboldspillet på Bornholm for både børn og voksne. DBU Bornholm er en del af DBU Bredde, der består af i alt 6 organisationer (lokalunioner) i Danmark. DBU Bredde er en del af DBU, der organiserer professionel fodbold og amatør fodbold i Danmark.
Vi indgår i alliancen som en god og erfaren samarbejdspartner i projekter, hvor formålet er at fremme sundhed, trivsel, fællesskab og frivillighed.
-
Børnenes Julehjælp Bornholm inkl gratis julefester
Gratis Børneklub hver anden søndag inkl fællesspisning og fællesskab for hele familien
Maduddelinger (overskudsmad) i partnerskab med Lidl.
Gratis sommerferieevents og udflugter.
Vi er med i alliancen fordi vi har en fælles drøm om et godt og værdigt børneliv på Bornholm. Her kan ingen af os byde ind med alt, men vi kan hver især byde ind med noget. Vi tror at fællesskab er helt centralt – både i hver vores foreninger og på tværs af foreningerne.
Det, vi har brug for, er primært at kunne henvise videre, når vi kommer til kort. F.eks. møder vi rigtig mange udsatte familier, der har svært ved at få økonomien til at række, eller familier der kæmper med ensomhed pga. sprogbarrierer. Vi hjælper dem med mad, julegaver og ikke mindst fællesskaber, hvor vi kan snakke om tro og eksistens – men nogle gange er der også brug for meget andet, som andre foreninger er stærkere i.
Opdatering af ovenstående liste sker løbende, i takt med at alliancens medlemmer indsender materiale.